روغن هیدرولیک صنعتی چیست؟ انواع روغن هیدرولیک صنعتی، یکی از روغنهای پرکاربرد در صنعت، روغن هیدرولیک صنعتی است که دارای کاربردها و تنوع بالایی است. درواقع این نوع روغن، بهعنوان یک انتقالدهنده انرژی در ابزارها و صنایع عمل میکند و زمانی که این روغن در دستگاه کاهش پیدا کرد یا دچار اختلال شد، دستگاه نیز با مشکل جدی روبرو خواهد شد و متوقف میشود و همین امر موجب کاربرد زیاد این نوع روغن در صنایع گوناگون شده است. در ادامه این مقاله قصد داریم تا شما را با ویژگیهای این روغن و کاربرد آن در صنعت آشنا کنیم. تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید.
روغن هیدرولیک صنعتی چیست؟
یکی از روغنهای معروف و پرکاربرد در صنعت، روغنهای هیدرولیکی هستند که وظیفه انتقال قدرت و حرکت توسط فشار و جریان سیال را بر عهدهدارند. بهطورکلی تمام سیستمهای هیدرولیک از این نوع روغن تغذیه میکنند و اساس کار حرکت این نوع سیستم و دستگاهها، روغن هیدرولیک صنعتی است. بهطوریکه اگر اینگونه روغنها دچار اختلال شوند یا سیستم و دستگاهها بدون روغن بمانند، دیگر قادر به حرکت نیستند و بهطور کامل از کار میافتند.
یکی دیگر از وظایف این روغن، حرکت توسط فشار و سیال بوده که این دو امر رابطه عکس با یکدیگر دارند. بهطوریکه هرچه فشار بالاتر میرود، جریان کمتر شده و هرچه فشار کاهش مییابد جریان نیز افزایش پیدا میکند.
اینگونه روغنها نیز همانند سایر روغنهای موجود در بازار بر پایه سینتیک تولید میشود که از مزایای این امر کاهش آلودگیهای صنعتی هوا و دوام و کارایی بیشتر آن نسبت به دیگر روغنهای موجود بازار است. هرچه که کارکرد این نوع روغنهای صنعتی بهتر باشد، موجب افزایش طول عمر و کارایی بهتر روغن نیز میشود.
همچنین افزایش عملکرد سیستمها و دستگاههای صنعتی را نیز به دنبال دارد. علاوه بر آن عملکرد خوب روغن های هیدرولیک و سیستمهای صنعتی موجب میشود تا تعویض اینگونه روغنها به تعویق بیافتد و همین امر موجب کاهش هزینههای تعویض روغن و سرویس دستگاه نیز خواهد شد.
موارد استفاده و کاربردهای روغن هیدرولیک صنعتی
بهطورکلی روغن هیدرولیک صنعتی در برخی ماشینآلات هیدرولیک صنعتی، سیستم انتقال قدرت، دستگاههای پرس بزرگ و کوچک، ماشینآلات و صنعت خودروسازی و … مورداستفاده قرار میگیرد. عملکرد اینگونه روغنها در صنعت بدین گونه است که درون دستگاهای صنعتی لایهای محافظتی و پوششی را ایجاد کرده که مانع از آن میشود که قطعات سیستم و دستگاهها مورد سایش و ازبینرفتن قرار گیرد و همچنین مانع از اکسایش و زنگخوردگی قطعات فلزی میشود.
وظایف روغن هیدرولیک صنعتی در صنایع مختلف
اینگونه روغنها، ویژگی و کاربرد بسیار زیادی در صنعت دارند. از اصلیترین وظایف اینگونه روغنها در صنعت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انتقال نیرو و قدرت از یک نقطهبهنقطه دیگر؛
- روان کردن حرکات قطعات یک سیستم بر روی یکدیگر؛
- انتقال فشار و حرارت ایجادشده در یک سیستم؛
- تأمین فشار و آببندی کردن قطعات یک سیستم.
ویژگیها و خواص روغن هیدرولیک
عملکرد خوب یک سیستم در گرو یک روغن هیدرولیک صنعتی باکیفیت و مرغوب است. مهمترین ویژگیهایی که یک روغن هیدرولیک باید داشته باشد به شرح زیر است:
- میزان گرانروی روغن: گرانروی اینگونه روغنها عموماً بر اساس سازمان استاندارد بینالمللی ISO تعیین میشود. هرچه که یک روغن ISO بیشتری داشته باشد بدین معناست که گرانروی آن روغن نیز بیشتر خواهد بود.
- مواد افزودنی روغن: روغنهای هیدرولیک بهطورکلی به سه دسته ضد اکسایش و ضدزنگ زدگی، ضد سایش و روغنهایی با گرانروی بالا تقسیم میشوند که هرکدام از این روغنها دارای ماده افزودنی است و هرچه که یک روغن هیدرولیک مواد افزودنی بیشتری را در خود داشته باشد، کیفیت بالاتری نیز خواهد داشت.
مواد افزودنی که در یک روغن صنعتی به کار میرود شامل مواد افزودنی ضد اکسایش، مواد افزودنی فشار پذیر، مواد افزودنی ضد کف، مواد افزودنی جداکننده آب، مواد افزودنی شاخص گروان روی، مواد افزودنی ضد فرسایش و … هستند.
موارد بالا همگی خواص و ویژگی یک روغن هیدرولیک صنعتی را نشان میدهد، ولی بهطور عمده یک روغن هیدرولیک باکیفیت باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- خاصیت ضدآب و جدا شدن از آب را داشته باشد.
- در برابر حرارت و گرما مقاومت بالایی را از خود نشان دهد.
- در برابر عواملی همچون هیدرولیز مقاومت زیادی داشته باشد.
خاصیت مهمی چون ضد اکسایش و ضد سایش داشته باشد. این خاصیت برای سیستمهای صنعتی بسیار ضروری و مهم تلقی میشود.
انواع روغن هیدرولیک صنعتی
در صنعت اینگونه روغنها در انواع متفاوتی وجود دارد که هرکدام کاربردهای متنوعی را به خود اختصاص دادهاند. اولین نوع روغنهای هیدرولیکی، روغنهای بیس یا پایه هستند که این نوع روغنها هیچگونه مواد افزودنی ندارند و جزو اولین و مهمترین روغنهای موجود در بازار به شمار میروند.
نوع دیگری از روغنهای هیدرولیکی، روغنهایی هستند که به آنها گردشی میگویند که دارای مواد افزودنی مانند ضد اکسیداسیون هستند. یکی دیگر از انواع روغن هیدرولیک صنعتی روغنهای جدید یا HL هستند که از این نوع روغنها در صنعت استفاده بیشتری نسبت به بقیه روغنها میشود. مواد افزودنی که در این روغن ها بهکاربرده شده از نوع مواد افزودنی ضد سایش است و موجب عملکرد بهتر قطعات دستگاه و سیستم میشود.
یکی دیگر از روغنهای هیدرولیکی روغنهای HM هستند که معمولاً این نوع روغنها در محدوده زمانی وسیع و بیشتری مورداستفاده قرار میگیرند. آخرین نوع تقسیمبندی روغنها، روغنهای هیدرولیک ماشین ابزار نام دارند که ویژگی اصلی این روغنها چسبندگی بالای آنها است که در سیستمهای کشویی و رفت و برگشتی مورداستفاده قرار میگیرد و به بیرون پرتاب نخواهد شد.
نحوه انتخاب یک روغن صنعتی مناسب
قبل از خرید یک روغن هیدرولیکی مناسب باید به ویژگی و خواص آن روغن توجه ویژه داشته باشید؛ بنابراین عواملی که باید قبل از استفادهی آن در نظر گرفت شامل موارد زیر است:
- درجه حرارت و عملکرد آن
- گرانروی مناسب روغن در سیستم
- مقاومت بالای لایههای روغن
- سازگاری روغن با قطعات و بخشهای گوناگون سیستم
- فشار ایجادشده در سیستم و سرعت حرکت دستگاه
نتیجهگیری
روغن هیدرولیک صنعتی، یکی از روغنهای پرکاربرد در صنعت به شمار میرود که موجب انتقال نیرو و قدرت در دستگاههای صنعتی، روان کردن حرکت بین قطعات مختلف سیستم و انتقال فشار و حرارت و آببندی قطعات سیستم میشود.
این روغنها در ماشینآلات صنعتی، دستگاههای پرس سنگین، دستگاه و سیستمهای انتقال نیرو و قدرت، در صنعت خودروسازی و … مورداستفاده قرار میگیرد. باید توجه داشته باشید که یک روغن هیدرولیک مناسب و باکیفیت باید خاصیت ضد اکسایش و ضد سایش، ضد آب و … را داشته باشد و همچنین در برابر حرارت بالا و عواملی چون هیدرولیز مقاومت کافی از خود نشان دهد.